Limbaje folosite în general în dezvoltarea front-end și back-end

Limbaje folosite în general în dezvoltarea front-end și back-end

Poate stai la masă cu un programator și vrei să înțelegi ceva din ce povestește el sau vrei să te apuci de învățat programare dar nu știi cu ce să începi. De aici ai putea să-ți iei primele informații ca să îți găsești singur răspunsul.
Front-end, Backend și Baze de date sunt poate cei mai populari termeni folosiți de programatori. Acești termeni sunt foarte importanți pentru dezvoltarea aplicațiilor (mai ales în dezvoltarea aplicațiilor web). Să-i luăm pe rând și să povestim!

1. Front-end Development:

Partea unui site web cu care utilizatorul interacționează direct cu serviciile este denumită front-end. Mai este denumită „partea clientului” a aplicației și are grijă de interfața utilizatorului (UI – user interface) a unui site. Include tot ceea ce utilizatorii experimentează direct: culori și stiluri de text, imagini, grafice și tabele, butoane, optimizare la culori și meniu de navigare. HTML, CSS și Javascript sunt tehnologii utilizate pentru dezvoltarea Front-end.

Elementele implementate de către un Front-End developer aplicației includ, dar nu sunt limitate la: stilul, paleta de culori, imaginile, butoanele, meniurile de navigație, comportamentul elementelor vizibile de către utilizator.

Structura, designul, comportamentul și conținutul a tot ceea ce se vede pe ecranul browserului atunci când site-urile web, aplicațiile web sau aplicațiile mobile sunt deschise, sunt implementate de dezvoltatorii front-end pentru o anumită campanie . Dezvoltatorul trebuie să se asigure că site-ul apare corect pe dispozitive de toate dimensiunile și că nicio parte a site-ului nu trebuie să se comporte anormal indiferent de dimensiunea ecranului.

Deci, termeni precum HTML, CSS, JavaScript, Bootstrap, Angular, React, vă vor duce cu gândul la front-end și tehnologii web pentru a construi interfața utilizatorului pentru site-uri web.

Limbaje front-end: porțiunea front-end este creată folosind câteva limbaje care sunt explicate mai jos:

HTML: HTML înseamnă Hyper Text Markup Language. Este utilizat pentru a proiecta porțiunea vizibilă a paginilor web folosind un limbaj de marcare. HTML este combinația dintre limbajul hipertext și marcaj. Hipertextul definește legătura dintre paginile web și valoarea acestora . Limbajul de marcare este utilizat pentru a defini documentația text în cadrul etichetei care definește structura paginilor web.

CSS: CSS este un limbaj menit să simplifice procesul de prezentare a paginilor web. CSS vă permite să aplicați stiluri pe paginile web, să le faceți mai atractive vizual. Mai important, CSS vă permite să faceți acest lucru independent de HTML-ul care formează fiecare pagină web.

JavaScript: JavaScript este cel mai cunoscut limbaj de scripting folosit pentru a face site-ul interactiv pentru utilizator. JavaScript este un limbaj de script care vă permite să creați dinamic actualizarea conținutului pentru site-uri web, controlul multimedia, imaginile animate și aproape orice altceva din paginile de publicitate . Știi butonul de like de la facebook? Atunci când dai click se execută o bucată de cod JavaScript.

2. Backend Development:

Backend este partea de server a site-ului web, dacă vorbim de aplicații web. Stochează și aranjează date și, de asemenea, se asigură că totul din partea clientului site-ului web funcționează bine. Este partea site-ului web pe care nu o poți vedea și cu care nu poți interacționa direct. Este partea software care nu intră în contact direct cu utilizatorii.

Deoarece aplicația Front-End este expusă în mod direct clientului, marea parte a logicii de business a aplicației este scrisă în Back-End, pentru a putea evita accesarea logicii aplicației de către persoane din exterior. Comunicarea cu bazele de date se face exclusiv în Back-End, pentru a ne feri de atacuri de tip malware la nivelul bazei noastre de date.

Piesele și caracteristicile dezvoltate de designerii backend sunt accesate indirect de utilizatori printr-o aplicație front-end. Activități, cum ar fi scrierea API-urilor, crearea bibliotecilor și lucrul cu componente ale sistemului fără interfețe de utilizator sau chiar sisteme de programare științifică, sunt de asemenea incluse în backend. Porțiunea din backend (invizibilă pentru utilizatori) este creată folosind câteva limbaje care sunt prezentate mai jos:

Java: Java este unul dintre cele mai populare și utilizate limbaje de programare. Folosit pe scară largă și foarte scalabil, prima implementare publică a fost lansată în 1996, sub forma Java 1.0 de către Sun Microsystems. Sun Microsystems a fost achiziționat de către Oracle în 2010.  Java este utilizat în aproape orice implementare majoră. Independent de platformă și extrem de portabil, a fost utilizat până acum pentru aplicații desktop, telefoane mobile și alte echipamente programabile. În prezent, de exemplu, este folosit ca limbaj de dezvoltare pentru AndroidLa bancă, cel mai probabil persoana care îți deschide un cont folosește o aplicație Java.

PHP: PHP este un limbaj de script conceput special pentru dezvoltarea web. Codul PHP este de obicei procesat pe un server web de un interpretor PHP.

C ++: Este un limbaj de programare cu scop general și utilizat pe scară largă. Este, de asemenea, utilizat ca limbaj de backend.

Python: Python este un limbaj de programare care vă permite să lucrați rapid și să integrați sistemele mai eficient. Python este un limbaj de programare interpretat, la nivel înalt, cu scop general, lansat pentru prima dată în 1991.

JavaScript: Javascript poate fi folosit ca limbaj de programare pentru front end și back end. JavaScript a fost utilizat inițial doar în browserele web, dar acum este încorporat în anumite servere, de obicei prin Node.js. De asemenea motoarele Javascript, sunt încorporate într-o varietate de aplicații create cu framework-uri pentru domenii web . Deși există asemănări între JavaScript și Java, inclusiv numele, sintaxa și bibliotecile standard respective sunt distincte și diferă foarte mult în ceea ce privește designul.

Node.js: Node.js este un mediu de rulare open source pentru executarea codului JavaScript în afara unui browser. Trebuie să vă amintiți că NodeJS nu este chiar un framework și nu este un limbaj de programare. De multe ori folosim Node.js pentru a construi servicii de tip back-end, cum ar fi API-uri consumate de aplicații mobile, web sau desktop. Este utilizat în producție de companii mari precum Paypal, Uber, Netflix.

3. Database: 

O bază de date este o colecție organizată de date, în general stocate și accesate electronic dintr-un sistem informatic. Gestionarea bazelor de date are grijă de interacțiunea cu baza de date, iar dezvoltatorii folosesc programe de gestionare a bazelor de date precum Oracle, MySQL, PostgreSQL, Microsoft Access, SQL Server, FileMaker, dBASE etc. pentru a vedea cum facem și cum vom gestiona datele. De cele mai multe ori, dezvoltatorii folosesc limbajul structurat de interogare (SQL) pentru a gestiona datele.

Diferențele dintre Front-End și Back-End

Un exemplu practic pe care îl putem folosi pentru a evidenția diferențele dintre Front-End și Back-End este un site al unui comerciant online. Când intrăm pe site-ul comerciantului, nouă ne sunt expuse datele despre un anume produs, sub forma unei pagini de descriere a produsului. Aspectul paginii, stilizarea elementelor, mărimea imaginii produselor, etc. sunt definite în Front-End-ul aplicației, dar datele efective (numele produsului, prețul acestuia, stocul disponibil, imaginea efectivă) sunt gestionate de către Back-End, ulterior fiind expuse nouă, utilizatorului, de către frontend.

Odată înțelese aceste concepte, îți va fi mai ușor să alegi de unde sa incepi sa înveți programare și oricum, îți va fi mai ușor sa stai de vorbă cu un programator ca să știi ce sunt acestea , specie de oameni tot mai întâlnită în zilele noastre.

Ținând cont de informațiile prezentate mai sus, care dintre acești termeni te definește pe tine cel mai bine? Este important să ai un răspuns clar și bine pus la punct al acestei întrebări, deoarece va trebui să-l oferi viitorilor angajatori și va trebui să știi la ce joburi să aplici.

Top