Firma de constructii și etapele necesare pentru înființarea acesteia

Cel mai adesea, firmele de constructii se infiinteaza sub forma unui SRL (societate cu raspundere limitata) sau a unei SA (societate pe actiuni). Infiintarea si organizarea unei firme de constructii se realizeaza in temeiul Legii nr. 31/1990 privind societatile.

Care este legea care guverneaza acest tip de firma?

Va puteti infiinta rapid o firma de constructii accesand platforma noastra online LaRegistru. 

Asemenea infiintarii oricarui alt tip de firma, infiintarea unei firme de constructii presupune indeplinirea anumitor formalitati prealabile care vor contura forma pe care doriti sa o dati firmei dumneavoastra.

Astfel, infiintarea unei firme de constructii in Romania presupune mai intai efectuarea urmatoarelor operatiuni prealabile:

◦ cererea de verificare a disponibilitatii si/sau de rezervare a denumirii firmei – este de preferat sa alegeti trei variante de denumire a firmei de constructii, in ordinea preferintelor.

◦ determinarea obiectului de activitate al societatii – in acest caz, obiectul de activitate al firmei dumneavoastra se va referi la intreprinderea activitatilor de constructii, iar stabilirea acestui obiect de activitate trebuie realizat prin selectarea categoriilor de activitati incadrate de urmatoarele coduri CAEN in acest domeniu:

41 Constructii de cladiri

411 Dezvoltare (promovare) imobiliara

412 Lucrari de constructii a cladirilor rezidentiale si nerezidentiale

42 Lucrari de geniu civil

421 Lucrari de constructii a drumurilor si a cailor ferate

422 Lucrari de constructii a proiectelor utilitare

429 Lucrari de constructii a altor proiecte ingineresti

43 Lucrari speciale de constructii

431 Lucrari de demolare si de pregatire a terenului

432 Lucrari de instalatii electrice si tehnico-sanitare si alte lucrari de instalatii pentru constructii

433 Lucrari de finisare

439 Alte lucrari speciale de constructii

◦ intocmirea actului constitutiv pentru determinarea aspectelor determinante ale firmei dumneavoastra de constructii, si anume: identificarea asociatilor, denumirea si sediul social, forma societatii, capitalul social, durata de functionare a societatii, cota fiecarui asociat al societatii privind pierderile si beneficiile, modul de dizolvare si de lichidare al firmei s.a.

Structura de rezistență a unei clădiri reprezintă acea parte a construcției care îi asigură rezistența și stabilitatea. Rolul structurii de rezistentă este de a prelua incărcările din greutatea proprie, încărcările exterioare și interioare și de a le transmite mai departe fundației și terenului de fundare.

Stim cu totii ca a construi nu este doar un termen lingvistic pe care sa il utilizam in mod irational. A construi implica durabilitate, implica seriozitate si cunostinte temeinice mai ales atunci cand vorbim despre constructia unei case, a unei vile, sau a unui intreg imobil.

Gama de  constructii civile este atotcuprinzatoare. Facem referire la constructiile de locuit, la cele care au ca destinatie speciala asigurarea unor conditii perfecte de habitat pentru omenire. O constructie inseamna mai mult decat simpli pereti montati pe placi de rezistenta. Aceasta inseamna de fapt un adapost in calea intemperiilor, un spatiu in care trebuie asigurat un minim de confort necesar asigurarii traiului nostru de zi cu zi, inseamna de fapt transpunerea in realitate a dorintelor fiecaruia dintre noi.

Constructii industriale sunt constructii ce trebuie sa satisfaca un ansamblu de conditii tehnice, care privesc durabilitatea in timp, robustetea structurala, rezistenta si stabilitatea constructiei, rezistenta la foc etc.

Inca de pe vremuri s-au construit drumuri si poduri. Ne aducem aminte de celebrele drumuri si poduri, construite pe vremea comunista, cand prosperitatea tarii, s-a realizat prin dictatura militara, cand fiecare om avea loc de munca, dar printr-un efort maxim. Copil fiind am stiut ce insemna sa fii  un mucitor adevarat. Il priveam cu deosebita admiratie pe bunicul meu, care muncea la drumuri si poduri, pe santier, ca sa poata aduce o paine acasa copiilor si familiei sale. Prin sudoarea fruntii sale el venea seara atat de multumit acasa pentru ca stia ca prin munca sa are de castigat atat familia sa cat si tara noastra.

Romania este o tara cu unele dintre cele mai spectaculoase drumuri din Europa. S-a  realizat un top al celor mai pitoresti drumuri din tara pe care trebuie sa circuli macar o data in viata.

Cei de la Top Gear au declarat Transfagarasanul „cel mai bun drum pentru condus din lume„, insa Romania are mult mai mult de oferit decat aceasta portiune deja celebra: Valea Cernei, pasul Tihuta, superba vale a Oltului, Transbucegi sau Cazanele Dunarii sunt doar cateva exemple de drumuri pentru ca taie rasuflarea soferilor cu peisajele asternute in cale. Multe dintre aceste drumuri sunt dificil de strabatut si sunt recomandate soferilor cu experienta, dar fiecare kilometru parcurs merita din plin.

Podurile, alături de tuneluri, sunt lucrări de artă care arată progresul şi gradul de dez­voltare al unei ţări, însă România în conti­nuare se bazează pe poduri rutiere ce au fost construite în urmă cu 50 sau chiar 100 de ani.

Cel mai lung pod rutier din România rămâne cel de peste Dunăre de la Giurgiu, supranumit şi „Podul Prieteniei”, fiind realizat cu sprijin sovietic. Construit în 1954, acesta are o lungime de circa 1,2 kilometri pe partea românească, potrivit Companiei Naţionale de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR), şi este singurul pod peste Dunăre care leagă Ro­mânia de Bulgaria. Tot Dunărea traversează şi următoarele două cele mai lungi poduri rutiere, cel de la Cernavodă şi cel de Giurgeni, ambele construite în anii ’70-’80.

O firma de constructii are nevoie de un parteneriat de incredere prin care sfatuitorul (casa de avocatura) sa ii cunoasca atat punctele tari, cat si punctele forte si sa fie prezent „acolo”, in orice demers efectuat de catre antreprenor (Analiza oportunitate de investitie, Negociere contractuala, analiza legislativa lunara, recrutare de personal, reprezentare institutii, intocmire documente interne si externe cu / fara caracter juridic).

Atunci cand un administrator semneaza un document juridic ori se angajeaza intr-o procedura pe care nu o cunoaste, „legea partilor” – contractul, va dainui dincolo de dorinta unui avocat de a-și ajuta antreprenorul.

De aceea, este necesar ca in orice alegere pe care o faci, sa te consulti cu o persoana dedicata, cu o vasta experienta și care poate sa iti expuna cu claritate consecintelor juridice, economice, morale la care te expui.

Piata de constructii din Romania nu este bine pusa la punct cu tot ceea ce inseamna relatii comerciale internationale. O data cu aderarea la Uniunea Europeana si cu extinderea relatiilor comerciale internationale, toate bunele practici intre marile subiecte de drept international se transforma in legislatie interna.

In proportie de 85% din antreprenorii de pe piata merg pe premisa „mie nu mi se poate intampla”. Aceștia asteapta sa i se intample pentru a lua la cunostinta de noile reguli care le vin peste mana si in totala contradictie cu regulile interne de odinioara.

Izolarea termica a constructiilor reprezinta un proces prin se reduce transferul de caldura intre doua medii sau materiale. Termenul de „izolare termica” sau „izolatie termica” este foarte des intalnit pe piata locala, in asociere cu casele, indiferent daca este vorba despre locuinte noi sau vechi. Izolatia termica a constructiilor face orice locuinta confortabila, din punctul de vedere al temperaturilor din interior. O locuinta termoizolata corect si cu materiale de calitate ii ajuta pe locatari sa se bucure de racoare in lunile toride de vara si de caldura in anotimpul rece. Izolarea termica a constructiilor casei implica folosirea anumitor materiale termoizolante, atat la interior cat si la exterior.

Termoizolarea locuintei este la fel de importanta ca procesul de constructie a casei. De ce?  Deoarece izolarea termica a constructiilor are un rol important in confortul tau pentru multi ani. Daca iti doresti o casa izolata corect, ar fi bine sa iei in considerare foarte multe lucruri.

Sursele de zgomot sunt în creştere odată cu progresul tehnic, dezvoltarea economică, explozia demografică şi duc la un dezechilibru între om şi natură, poluarea fonică fiind una dintre consecinţele negative. Poluarea fonică este multiplă şi diferită, atât zgomotul din interiorul clădirilor numit şi zgomot de fond provocat de : conversaţii cu voce ridicată şi/sau ţipete, folosirea aparatelor electronice, folosirea aparatelor de uz casnic etc., cât şi zgomotul din exteriorul clădirilor cauzat de : mijloacele de transport, activităţi industriale, activităţi comerciale, construcţii, activităţi recreative, animale etc. creează disconfort. Principală sursă de poluare sonoră este reprezentată de traficul rutier.

 Izolatie fonica a constructiilor.Limitele admisibile si izolarea  la constructiile civile

Cladiri de locuit

Limite admisibile si parametrii de izolare

În cazul apartamentelor din locuintele individuale sau colective, limita admisibila pentru nivelul de zgomot echivalent interior, provenit din exteriorul unitatii functionale este 35 dB(A).

Asigurarea de izolare fonica a constructiilor la cladiri reprezinta o cerinta fundamentala a executiei lucrarilor de constructii, care trebuie analizata, cu aceeasi atentie si in aceeasi masura, ca cerinta de rezistenta si stabilitate, izolare termica sau rezistenta la foc, intrucat contribuie si are un impact direct asupra nivelului de confort al vietii oamenilor.

In consecinta, operatiunile de izolare fonica a  constructiilor, caracteristici ale materialelor utilizate, trebuie urmarite si verificate de un diriginte de santier.

Realizarea elementelor de constructie

  1. Izolarea termica a contructiilor acustica a unitatilor functionale din cladirile de birouri, împotriva zgomotului aerian si de impact provenit din spatiile adiacente se asigura cu elemente de constructie (pereti, plansee, elemente de închidere) a caror alcatuire este astfel conceputa, încât sa se realizeze ansamblul cerintelor fundamentale aplicabile constructiilor.
  2. Pentru asigurarea indicilor de izolare la zgomot aerian R‘wsi de impact L‘nw, adoptarea solutiilor de pereti, plansee si pardoseli se face  prin calcul.
  3. Cladirile de birouri trebuie organizate astfel încât centralele termice sa se afle, pe cât posibil, grupate în exteriorul cladirii, cât mai departe de salile de conferinte/sedinte.
  4. În cazul când sunt amplasate în cladire, centralele tehnice trebuie situate si izolate în mod corespunzztor, urmând ca spatiul de la parter sa fie destinat holurilor, centralelor telefonice, salilor de asteptare etc
  5. La proiectarea si executia elementelor de închidere din cladirile de birouri trebuie luate urmatoarele masuri minimale:
    1. realizarea usilor masive cu garnituri de etansare pe contur (cu exceptia usilor rezistente la foc);
    2. prevederea de ferestre termofonoizolatoare, cu garnituri de etansare pe contur; se recomanda, pe cât posibil, ca foile de geam ale acestor ferestre sa aiba grosimi diferite (de ex.:4mm si 6mm).
  6. Se recomanda ca accesoriile din birouri (de exemplu: telefoane, calculatoare etc) sa fie asezate pe straturi suport cu rigiditate scazuta (covoare de cauciuc, pâsle etc.).
  7. Masurile pentru izolarea fonica a constructiilor si antivibratila a centralelor tehnice din cladirile de birouri se vor lua cu respectarea prevederilor reglementarilor in vigoare.

Constructorul, este bine să-ți fie prieten, dar recomandarea mea este să aflați ce experiență are în spate și ce lucrări a mai făcut. De multe ori se întâmpla să primești confirmarea că echipa lui este „bună la toate”, dar în timpul lucrărilor să constatați că de fapt nu sunt așa și „nu se bagă” la lucrari complicate. Ideal ar fi să mergeți la o lucrare deja terminată și să vă convingeți singuri dacă merită să lucrați cu ei sau nu.

Meseria de constructor este una destul de complexă și nu se ruzumă doar la muncă fizică. Acești oameni trebuie să fie creativi pe partea de a da soluții în ceea ce privește îmbinarea și montarea materialelor, și nu în ultimul rând să se documenteze în tot ce înseamnă inovațiile pe piață, deoarece unele „trucuri” v-ar scuti de o cheltuială în plus și nu ați irosi timpul, care este atât de prețios.

Șef de șantier. Ca lucrările să decurgă conform planului este ideal să existe un șef de șantier cu care să țineți legătura. Acesta va răspunde pentru toate lucrările efectuate și va coordona echipa. Dacă nu există, atunci informația se pierde și faceți „telefonul fără fir”: îi explicați unuia din „băieți”, care poate va omite detaliul sau va lua decizii fără să se consulte cu voi. Și atunci, cine răspunde? Încep certuri, neînțelegeri etc. Nu rezolvați nimic. Concluzie: Trebuie să aveți un șef de șantier!

Este destul de greu să verificați calitatea lucrărilor, doar timpul va arăta dacă constructorul a „economisit” la materiale sau nu. Prin urmare, cea mai importantă regulă: un profesionist nu face rabat la calitatea materialelor și finisajelor, dar în funcție de bugetul REALIST discutat va face propuneri în acest sens, argumentând alegerea făcută.

O echipă de constructori profesionali este opțiunea cea mai bună. Un constructor bun este interesat în mod direct să fiți multumiți de calitatea lucrărilor, deoarece se bazează pe recomandarea pe care o veți face mai departe.

Este transparent în achiziția de materiale. Mulți beneficiari încredințează echipei tot ce înseamnă cumpărarea de materiale și căutarea prețurilor corecte, din lipsa timpului. Iar un constructor conștiincios va face o listă completă cu cantități de materiale și prețuri aferente ( cu siguranță nu vor fi sută la sută exacte, dar având o experiență în spate, poate să estimeze cantitățile destul de bine, luând în calcul și pierderile).

O echipă profesională va emite factură și va garanta lucrarea executată. Când alegeți să lucrați cu profesioniștii, aceștia sunt obligați să răspundă în fața lucrării, de aceea este și în interesul lor să facă lucrurile bine încă de la început ca să reziste în timp.

 

Top