În programarea pe calculator, un software framework (cadru) este o abstracție în care software-ul care oferă funcționalitate generică poate fi modificat selectiv printr-un cod suplimentar scris de utilizator, oferind astfel software-ul necesar unei aplicații specifice. Un software-framework este o platformă universală, un software reutilizabil pentru a dezvolta aplicații, produse și soluții.

Majoritatea Framework-urilor de dezvoltare web oferă instrumentele dezvoltatorului și sprijină testarea unității și pot asigura compatibilitatea înapoi. Stabilitatea și sprijinul comunității sunt, de asemenea, factorii care nu trebuie uitați, prin urmare nu va fi pusă la dispoziție specialiști cu experiență pe piață și răspunsuri la orice posibile obstacole întâlnite pe parcurs . Pentru a obține rezultatele dorite, ar trebui să găsiți cel mai bun framework front-end adecvat care să răspundă cerințelor generale și proprii.

Softurile framework includ programe de sprijin, compilatoare, biblioteci de coduri, seturi de unelte și interfețe de programare a aplicațiilor (API-uri), care reunesc împreună diferite componente pentru a permite dezvoltarea unui proiect sau soluții.

Front-end Frameworks și Librării sau Biblioteci:

Framework: este o colecție de unelte pe care le puteți utiliza pentru a vă dezvolta propria aplicație; oferă o bază pe care dezvoltatorii de software pot construi programe pentru o anumită platformă. Este construit deasupra unui limbaj de programare. Framework este un set de biblioteci de coduri pre-scrise concepute pentru a fi utilizate de dezvoltatori .

 • Angular: Angular este un framework  front-end open source, care este utilizat în principal pentru dezvoltarea aplicațiilor web cu o singură pagină (SPA- single page web applications).Chiar și denumirea a numit o discuție fierbinte în comunitatea de dezvoltare și este inutil să spunem că absența completă a compatibilității înapoiate cu AngularJS a provocat o imensă controversă. Cei care au avut încredere în Google și în comunitatea unghiulară nu au putut doar să-și actualizeze aplicația la noua versiune de framework front-end Google pentru a obține toate noile instrumente și funcții moderne. Aplicația trebuie rescrisă de la zero cu Angular.Deși utilizatorii Angularjs au fost lăsați înalți și uscați, acest flop a fost adresat și toate versiunile de la Angular au compatibilitatea înapoi, ceea ce este foarte important pentru faptul că îl avem în lista noastră de cadre front-end în 2020.

  Angular este o soluție atotcuprinzătoare și este cu adevărat un cadru în loc de o suită de biblioteci. Dezvoltatorii se pot concentra mai mult pe îndeplinirea sarcinilor lor decât pe căutarea bibliotecilor și soluțiilor pentru sarcinile lor. Aceasta este cu siguranță ceea ce face din Angular unul dintre cele mai bune cadre UI acum .

  Este un framework în continuă dezvoltare și extindere, care oferă modalități mai rapide de dezvoltare a aplicațiilor web. Este un proiect open source care poate fi folosit și schimbat gratuit de oricine. Extinde atributele HTML cu directive, iar iar datele pot fi adaugate dinamic in conținutul HTML. Angular este un framework open source bazat pe TypeScript (TypeScript este un superset al lui JavaScript) și este întreținut de echipa Angular la Google.

 • React: React este o bibliotecă/framework JavaScript declarativă, eficientă și flexibilă pentru construirea de interfețe de utilizator. ReactJS este o bibliotecă bazată pe componente, responsabilă doar de stratul de vizualizare al aplicației. Este întreținut de Facebook. Echipa a fost interesată să obțină performanțe ridicate prin construirea unui UI eficient. Jordan Walke și-a propus să creeze biblioteca bazată pe combinația XHP și JavaScript în 2011. În consecință, aceștia au primit biblioteca pentru a construi interfața web cu JavaScript în care actualizarea de știri se întâmplă în același timp în timp ce clienții folosesc chatul. Facebook a lansat instrumentul JavaScript open-source în 2013. Au continuat dezvoltarea Framework-ului și au lansat React Native pentru Android și iOS în 2015.În doi ani, Facebook a anunțat un nou algoritm de bază – React Fiber. React a devenit cel mai bun framework front-end datorită caracteristicilor sale distinctive.
 • Bootstrap: Bootstrap este o colecție de instrumente gratuite și open-source pentru crearea de site-uri web și aplicații web responsive. Cine este cel mai popular framework HTML, CSS și JavaScript pentru dezvoltarea de site-uri web responsive.Denumit iniţial Twitter Blueprint, framework-ul a fost dezvoltat de Mark Otto şi Jacob Thornton ca o soluţie internă pentru Twitter. După câteva luni de la implementare, mai mulţi dezvoltatori au început să contribuie la el în timpul Hack Week, o săptămână în care angajaţii dezvoltau diverse proiecte despre noi , iar în august 2011 este lansat open-source sub denumirea de Bootstrap.
 • jQuery: jQuery este o bibliotecă JavaScript open source care simplifică interacțiunile dintre un document HTML / CSS sau, mai precis, Document Object Model (DOM) și JavaScript. jQuery simplifică parcurgerea și manipularea documentelor HTML, gestionarea evenimentelor browserului, animații DOM și dezvoltarea JavaScript de browser multiplu.
 • SASS: Este un limbaj matur de extensie CSS. Software-ul ca serviciu (SaaS) este un model de furnizare a software-ului bazat pe cloud, în care furnizorul de servicii cloud dezvoltă și întreține software-ul pentru aplicații cloud, oferă actualizări de software automate și pune software-ul la dispoziția clienților săi prin intermediul Internetului, cu plata în funcție de utilizare. Furnizorul de cloud public gestionează tot hardware-ul și software-ul tradițional, inclusiv elementele middleware, software-ul pentru aplicații și securitatea. Astfel, clienții SaaS pot reduce dramatic costurile pentru cuvinte cheie , pot implementa, scala și moderniza soluțiile de afaceri mai repede decât dacă ar întreține sisteme și software on-premises și pot prezice costul total al proprietății cu o precizie mai mare.Este utilizat pentru a extinde funcționalitatea unui CSS existent al unui site.
 • Vue.js : este Framework-ul web pentru construirea interfețelor utilizatorilor. Este un instrument independent care creează interfețe web și nu necesită o extensie suplimentară. Vue.js a fost creat de Evan You și lansat inițial în februarie 2014. Probabil că nu veți găsi lista lungă de companii mari care folosesc Vue.js, dar este cu siguranță popular printre dezvoltatori, iar popularitatea Framework-ului crește considerabil.O mulțime de funcții accesibile atrag dezvoltatorul să o folosească. Vue.js este ușor de învățat și integrat. Vue.js poate fi aplicat atât pentru componentele reprezentate cât și pentru aplicațiile complete cu o singură pagină. Include aspectul fișierelor componente și structura logică. Acest Framework JavaScript tratează legarea de date reactivă în două sensuri și nu necesită biblioteci suplimentare.
 • Flutter  : ca unul dintre Framework-urile open-source cu cea mai rapidă creștere. Se știe că Flutter a fost lansat inițial în 2015 ca Framework pentru dezvoltatorii de Android. Pentru cei trei ani următori, echipa Flutter din Google a lucrat la sprijin pentru ambele platforme mobile. Și în final, au lansat prima versiune oficială Flutter 1.0 pentru iOS și Android în decembrie 2018. Acest Framework a fost foarte susținut de comunitate pentru o performanță bună și o interfață de utilizare detaliată.De ce menționăm de fapt Flutter pentru dezvoltarea front-end? Avansând dezvoltarea mobilă, ei continuă să investigheze suportul pentru web. 2019 a fost anul introducerii primei previzualizări tehnice pentru web (7 mai) și programul pentru adoptarea timpurie (25 iulie). Odată cu lansarea Flutter 1.12, suportul web pentru Flutter a fost anunțat în versiune beta pe 11 decembrie 2019.

  A devenit o veste excelentă atât pentru dezvoltatori, cât și pentru companii care sunt interesate de dezvoltarea front-end. Echipa Flutter a prezentat deja directorul complet pentru dezvoltarea și rularea aplicației pe web pentru afaceri online . Strategia lor de afaceri se bazează pe pași consecutivi și succesivi. Faptul important de menționat este implicarea comunității. Ori de câte ori dezvoltatorii și companiile participă în mod activ la programe exclusive pentru avansarea suportului web, echipa lucrează la asistență continuă și soluții noi.

 • Symfony : Symfony vine cu un cod care ajuta developerii sa faca schimbari si sa le integreze intr-o aplicatie web foarte usor. Vine cu update-uri multe si te lasa sa alegi din doua versiuni ale lui, o versiune modulara pentru aplicatii mici si o versiune full stack pentru optimizare și programare complexa. Multe proiecte populare sunt construite pe framework-ul Symfony, cum ar fi Drupal sau phpBB. Pana si cel mai popular framework Laravel, este construit pe baza lui Symfony.
 • Laravel : Laravel este un framework php cu o sintaxa eleganta, foarte expresiv care tinteste sa usureze munca unui developer web. El stie deja functii comune folosite in majoritatea site-urilor, cum ar fi rutele, autentificarea, caching-ul si sesiunile. Laravel are o tehnica de autentificare foarte simpla si este foarte bine configurata si are multe functionalitati, are librarii orientate spre obiect, care nu se gasesc la foarte multe framework-uri php.

Evident, adoptarea tehnologiei depinde în continuare de dezvoltatori și companii. Ei încearcă să aleagă cea mai bună tehnologie bazată pe stabilitatea și sprijinul comunității acesteia. Dar putem admite cu ușurință că nivelul de satisfacție tehnologică a profesioniștilor în general a crescut considerabil în ultimul an comparativ cu cele anterioare. Mediul de dezvoltare front-end este destul de dinamic și schimbător, dar deocamdată, React, Angular și Vue.js au atins pozițiile de conducere și rămân cele mai bune Framework-uri până la această oră .

Utilizarea competentă și corectă a Framewrok-urilor permite mărirea vitezei și comodității de dezvoltare a unui site web , contribuind în același timp la reducerea cheltuielilor și optimizarea timpului de lucru. Trebuie, însă, de menționat că multe Framework-uri au un cod deschis, adică provin dintr-o sursă neprotejată (open source). Iar acest lucru poate influența negativ asupra siguranței paginii web create.

Daca ai avut grija sa alegi un framework modern si matur atunci fii sigur ca poti gasi programatori pentru proiectul respectiv. In plus, programatorii care folosesc un framework au majoritatea un anumit nivel de cunostinte avansate precum design patterns, asta din fericire defineste si ca vei gasi programatori de-o calitate foarte ok.