Conceptul de mix marketing și rețelele sociale principale

Nevoia noastra de a ne petrece timpul intr-un mod original, de a ne conecta cu apropiatii si de a socializa reprezinta o caracteristica naturala. Omul este un animal social. Dorinta de socializare este in fiecare dintre noi si nevoia de socializare este un comportament normal. Instinctul de a comunica, de a interactiona cu semenii, de a socializa, a existat dintotdeauna in noi. Bunicul meu urmeaza un ritual zilnic de a se intalni cu prietenii in oras, pentru a dezbate diferite subiecte. Si-a format acest obicei inca din tinerete, atunci cand “Social Media” insemna intalniri fata in fata si discutii interminabile. Astazi, acast comportament s-a pastrat.   S-au schimbat doar mijloacele de socializare, influentate de avantul tehnologic. Comunicam, comunicam pentru ca asta ne face sa ne simtim bine. Imagineaza-ti cum ar fi sa nu comunici cu nimeni sub nici o forma cateva zile… ce tristete!

Media de socializare online (social media) este un grup de instrumente (site-uri web și soft-uri/aplicații) care funcționează cu ajutorul unui dispozitiv conectat la Internet (computer, laptop, tabletă, telefon mobil etc.) și care au fost construite pentru a facilita comunicarea utilizatorilor de Internet și crearea, distribuirea și schimbul de conținut (text, foto, video, audio, prezentări multimedia etc.) între membrii unor grupuri sociale (prieteni, colegi, familie etc.) care se formează pe bază de încredere, fiecare membru căutând să-și valorifice identitatea, apartenența, creativitatea și libertatea de exprimare și participare.

De-a lungul evolutiei sale, omul s-a desavarsit prin creatia sa si prin ambitia de a urca mereu, pe treptele sociale. Tudor Arghezi in poemul Cantare omului, aduce un elogiu acestei fiinte ganditoare, urmarind evolutia sa, din momentul ridicarii pe verticala,pana in momentul in care a nascocit toate bunurile necesare lui. Intr-o nota umoristica, el prezinta acul “ o scula minuscula”, care a reusit sa imbrace omenirea, de mii de ani.

Intr-o alta etapa a evolutiei sale “ cel ce gandeste singur si scormone lumina/ a dat un om de fier masina”. Mintea iscoditoare a omului nu s-a oprit nici o clipa si  in timp a descoperit noi metode de comunicare cu lumea virtuala. Omul este intr-o permanenta concurenta cu el insusi dar si cu semenii lui. El si-a dat si isi da seama de faptul ca nu trebuie, sa se opreasca niciodata, sa descopere marile taine ale universului, descoperind noi si noi mistere. Indiferent de oranduirea sociala prin care a trecut, omul a fost intotdeauna interesat de progresul tarii sale, constient fiind, de faptul ca progresul insemna bunastare, liniste si fericire. In vremea comunismului, statul era coordonatorul principal, al tuturor obiectivelor, oamenii tindeau spre egaliatate, diferentele dintre clasele sociale, fiind nesemnificative. O data cu abolirea comunismului, au aparut primii germeni ai unei oranduiri de tip capitalist, omul incercand sa se adapteze acestei noi forme de guvernare. Asa au aparut firmele, coordonate de oameni de afaceri, cu spirit de initiativa, care au prosperat intr-un mediu economic propice. Institutiile organizationale sunt intr-o concurenta continua, inca de la inceputuri si pana in zilele noastre. Ele folosesc tehinici de promovare online multiple, de la cele mai simple, si pana la cele mai avansate, automatizate prin aplicatii informatice. Au aparut multe magazine on line, afaceri coordonate exclusiv automatizat. Crearea unei bune reputatii in mediul on line, se realizeaza, prin tehnici moderne, prin reclama si publicitate, prin calitatea produselor, prin felul de a onora comenzile prompt si cu o eficienta maxima. Un produs poate fi cunoscut prin servicii de promovare, pe diferite platforme sau site-uri. Social media este cunoscuta de noua generatie, care-si exprima creativitatea, in lumea virtuala, In mediul on line, concurenta creste, prin cresterea in clasamentul google, prin cresterea indicatorilor de performanta. Cel mai important indicator de promovare seo este cresterea de autoritate, DA, care face ca o firma cu o autoritate medie sau ridicata, sa fie depistata auomat si reindexata de google. Asfel o firma creste in clasament si ocupa o pozitie mult mai buna fata de concurenta.

Conceptul de mix de marketing a fost introdus ca termen în anii ‘50 și i-a fost sugerat autorului său, Neil Borden, de un articol de marketing în care se arăta că specialistul în marketing trebuie să fie un „artist”, un „mixer de ingrediente” care uneori folosește rețete pregătite de alții, alteori pregătește singur rețetele proprii, uneori adaptează rețetele în funcție de ingredientele disponibile, iar alteori experimentează sau inventează ingrediente noi. Mixul de marketing sugerează deci ideea antrenării resurselor de marketing în combinații diferite, pentru a obține un răspuns maxim din partea pieței țintă – produsul, în termeni de calitate, caracteristici, aspect, ambalaj. Acesta reprezintă combinația de bunuri, servicii, idei pe care firma le oferă pieței. Deci, produsul în sensul mixului de marketing nu înseamnă doar un bun fizic. Realizarea fizică a produsului nu reprezintă o activitate de marketing. Totuși, specialiștii în marketing trebuie să studieze și dorințele consumatorilor, pentru a se proiecta produse care să satisfacă nevoile lor. Conceptul de produs mai cuprinde și aspecte privind marca, ambalarea, etichetarea, precum și serviciile postvânzare.

Promovarea, conține activitățile legate de promovarea vânzărilor, publicitate, relațiile publice, promovarea directă și forța de vânzare. Tehinicile de promovare reprezintă activitatea ce comunică meritele produsului. Prin ele se convinge clientul să-l cumpere. Ele sunt folosite din motive variate. De exemplu,  tehnicile de promovare pot fi utilizate pentru creșterea conștientizării publicului privind o firmă, un produs nou, sau o marcă nouă. În plus, ele sunt  folosite pentru a informa publicul privind caracteristicile produsului sau pentru stimularea adoptării unei poziții favorabile față de produs. Ele mai pot fi utilizată pentru reînnoirea interesului pentru un produs a cărui popularitate este în declin.

Atunci când se combină două sau mai multe elemente promoționale se obține un mix promoțional („promotion mix”), denumit uneori și mix de comunicare. Mixul promoțional este conceput în funcție de obiectivele pe care firma le urmărește, de posibilitățile financiare de care firma dispune și de auditoriul căruia i se adresează. Principalele instrumente folosite în formarea unui mix de marketing promoțional sunt: reclama, promovarea vânzărilor, relațiile cu publicul și vânzarea personală.

Crearea bunei reputatii se oglindeste prin opinie publică (favorabilă sau defavorabilă) pe care o manifestă publicul pentru o persoană sau pentru un lucru; faimă. 

Concurenţa a furnizat dintotdeauna informaţii importante pentru strategia şi calea spre succes pe care o companie sau alta ar trebui să le urmeze. O analiză obiectivă, atentă şi complexă a fiecărui pas al concurenţei vine si aduce  indicaţii importante pentru strategiile oricărui business. Acesta este un pas important şi pentru strategia de SEO a oricărui site care îşi doreşte succes în mediul online. Alături de optimizarea on page pentru motoarele de căutare, de promovarea pe reţele de socializare, de link building, analiza concurenţei a devenit un punct indispensabil pentru orice strategie de promovare în online. Pentru aceasta se folosesc tehnici de promovare diferite, noi, fiecare firma seo avand metode proprii de actionare pe piata prin transaprenta, prin prezentarea de rapoarte de activitate, prin evidentierea cresterii vanzarilor cu ajutorul metodelor grafice, care arata evolutia in timp a unei afaceri de succes. Aici intervine si modul de organizare a fiecarei firme,  modul in care se ocupa de calitatea produselor, promptitudinea comenzilor si a serviciilor oferite.

Mediul economic poate fi definit ca fiind combinația tuturor factorilor economici, cum ar fi inflația, veniturile, rata ocupării forței de muncă etc., care afectează comportamentul de cumpărare al consumatorilor. În acest fel, mediul economic are un impact asupra companiilor și al afacerilor.

Piața monetară și de capital afectează mediul economic. Atunci când piața de capital nu este bună, resursele umane și naturale nu pot fi utilizate eficient. Există diverse legi economice, cum ar fi legislația muncii, legile anticoncurențiale, diferite acte comerciale etc. Legile industriale au impact asupra mediului economic. Companiile sunt obligate să-și înființeze afacerea prin respectarea legii, iar încălcarea oricărei legi poate duce la o penalizare.

Mediul economic este influențat în permanență. În raport de cauzalitate, afacerile vor avea de suferit în funcție de unul sau mai mulți factori, dar și în funcție de ciclul economic.Adaptabilitatea și capacitatea rapidă de redresare devin obligatorii pentru proprietarii de afaceri. În funcție de mărimea și organigrama companiei, capacitatea de răspuns poate fi rapidă sau lentă. Însă, indiferent de cum răspunde aceasta, va avea de câștigat (obținând profit) sau de pierdut (înregistrând pierderi).

Pe langa defintia oficiala a Social Media, fiecare dintre noi percepem diferit acest fenomen si, implicit, retelele de socializare care faciliteaza acest concept. Diferenta de perceptie tine cont de o serie de factori. Acesti factori pot fi geografici, demografici (varsta, sex, statut social, religie, profesie) sau psihografici (interese, afinitati).

Referitor la utilizarea social media vom puncta aici opinia  prietenilor, parintilor, oameni pe care ii urmarim si stim ca nu sunt nici specialisti si nu au nici un business de promovat. Sunt oameni simpli, normali, care folosesc Social Media pentru a se deconecta de la activitatile zilnice. Aceasta categorie utilizeaza Social Media pentru a comunica cu prietenii, pentru a posta noutati sau evenimente speciale din viata lor, pentru a fi parte din ceva, pentru a “pierde timpul” (sic!), pentru a se relaxa sau pentru a se amuza. Acesti utilizatori folosesc retelele sociale pentru a cauta informatiile de care au nevoie, pentru a face cumparaturi online, pentru a citi presa digitala. Si eu, in timpul liber, sunt un consumator de Social Media. Accesez destul de des contul de Facebook pentru a vedea noutatile, pentru a citi ultimele stiri, pentru a rade la video-uri funny cu pisici sau pentru a ma juca. Social Media este consumata pentru entertainment, este o forma de interactiune cu ceilalti si este o experienta care iti ofera sentimentul de integrare. Stiu ca petreci timp pe Social Media si stiu si cum trece timpul atunci cand te afunzi in discutii cu prietenii pe Messenger, atunci cand urmaresti un videoclip dupa altul si cand postarile cu pisicute iti fac ziua mai frumoasa.

Specialistul de Social Media creeaza strategiile care permit realizarea unui cadru in care urmaritorii unui brand sa obtina de la acesta informatiile de care au nevoie. Social Media se vede diferit, insa, si in cealalta tabara a relatiei dintre un specialist si un brand.

Daca ai un business, sau vrei sa iti dezvolti brandul personal, atunci afla ca Social Media reprezinta cea mai buna solutie pe termen lung.Vei beneficia de vizibilitate in fata a milioane de oameni, ai de unde-ti alege potentialii clienti si beneficiezi de cele mai eficiente canale de comunicare.

Dezvoltarea conceptului „mix de marketing” poate fi considerată una dintre ideile dominante în practica şi teoria marketingului modern. Din punct de vedere conceptual, termenul „mix de marketing” a fost dezvoltat la bază de către profesorul Neil H. Borden pentru a descrie combinaţia potrivită, pentru un set particular de circumstanţe, a 4 elemente cheie, care constituie in general, termenul de „mix de marketing„. Acesta  se referă la cele 4 elemente sau dimensiuni principale în jurul cărora se axează activitatea de marketing şi anume:

  • produs (product);
  • preţ (price);
  • promovare (promotion);
  • distribuţie (place).

Prin urmare, drept o definiţie simplă şi cuprinzătoare, putem concluziona faptul că mixul de marketing defineşte un ansamblu de instrumente tactice şi strategice controlabile de către o firmă, grupate sau axate  în jurul a minim 4 aspecte importante ale activităţii de marketing (produsul, preţul, distribuţia şi promovarea), pe care aceasta le combină, într-un anumit dozaj, în funcţie de condiţiile specifice ale pieţei, cu scopul de a produce o reacţie pozitivă pe pieţele ţină privitor la cererea pentru produsele sale.

Pentru construirea unui mix de marketing adecvat şi eficient, firmele trebuie să aibă în vedere următoarele aspecte:

  • Niciodată nu trebuie acţionat asupra pieţei şi al mediului cu ajutorul unui singur mijloc sau instrument, ci cu o multitudine de mijloace şi instrumente care, în fapt constituie componentele sau elementele mixului de marketing;
  • Gradul de integrare a mijloacelor, metodelor şi instrumentelor folosite trebuie să fie ridicat. Utilizarea acestora într-un mod izolat, fără o relaţie de interdependenţă, reduce drastic eficienţa mixului;
  • Alocarea de resurse şi investiţiile vor ţine seama de specificul, mărimea şi puterea firmei şi se vor concentra pe distribuţia corectă şi judicioasă pe toate elementele mixului de marketing. Numai printr-o dozare judicioasă a resurselor (materiale, financiare şi umane) pe fiecare element al mixului de marketing, firmele pot evita consumul excesiv de resurse.

O economie modernă, competitivă, capabilă să se adapteze cerinţelor actuale ale globalizării nu este de conceput fără existenţa marketingului.

Marketingul modern este considerat astăzi factorul esenţial al succesului unei organizaţii, acesta fiind indispensabil în dezvoltarea organizaţiei din punct de vedere economico-social. Marketingul modern este un instrument de bază în atingerea marilor performanţe, dar şi în evitarea riscului.

Concept esenţial al teoriei moderne a marketingului, mixul de marketing reprezintă „ansamblul de instrumente tactice de marketing controlabile pe care firma le combină cu scopul de a produce pe piaţa ţintă reacţia dorită .

Managementul reputației se referă la acțiunile efectuate de o persoană sau o organizație care încearcă să mențină sau să creeze o anumită opinie despre ei înșiși în ochii publicului. Managementul in cresterea unei bune reputații include, de asemenea, procesul de determinare a opiniilor și sentimentelor altora despre dvs. sau despre afacerea dvs.; și, prin urmare, ia măsuri pentru a vă asigura că, consensul general este în concordanță cu obiectivele dvs. Mulți oameni și organizații folosesc diferite forme de servicii on-line, rețelele sociale pentru a-și monitoriza reputația. Managementul de cresterea unei bune  reputații poate consta într-o serie de încercări de a modela percepția publică a unei persoane sau a unei organizații prin influențarea informațiilor despre acea entitate.

Relatiile dintre agentii economici pe piata, in functie de interesele lor, constituie un sistem economic de concurenta, in care fiecare are libertatea sa produca si sa vanda ce-i convine, in conditiile pe care le considera cele mai favorabile. Sistemul concurential reprezinta totalitatea relatiilor dintre agentii economici aflati in competitie pe piata ,in functie de interesele lor .

Top